2017. április 8., szombat

Made of Sunshine V.

Hurt/comfort vonat közeledik~
(Bocsi, fiúk, majd jóvá teszem.)



2015.

- Yuuri, Yuuri! – rontott be a szobába izgatottan Phichit. – Képzeld, azt mondta az orvos, hogy ha megígérem, hogy csinálom itthon a gyakorlatokat, akkor már nem kell járnom a hivatalos gyógytornára!

Yuuri halványan rámosolygott. – Ez nagyszerű hír, Phichit.

A fiú arcáról lassan leolvadt a lelkes vigyor. – Valami nincs rendben, igaz?

Yuuri szó nélkül nyújtotta át a telefonján, amin megvolt nyitva egy pletykalap oldala, és Phichit átfutotta a főcímet.

Viktor Nikiforov utolsó szezonja? Utána jártunk!

- Tudod, hogy ez az oldal mindig tele van kamuval.

- Mi van, ha mégsem az? Te is láttad azt a videót, hogy mekkorát esett három hete a nyilvános edzésen.

- És utána felkelt, mint mindig. Ne aggódj ezen, az az ember nem véletlenül egy zseni. Ismeri a saját határait. 

- De mi van, ha egyszer mégsem kel fel? – makacskodott Yuuri. – 2009-ben és 2011-ben is volt már komoly sérülése.

- És valószínűleg tanult belőle. Ne stresszeld magad feleslegesen a döntő előtt, ott lesz. Mindketten ott lesztek.

Nem volt túlzás azt mondani, hogy barátja tavalyi balesete után Yuuri kicsit paranoiás lett. Ő maga ugyan nem félt esni, de mindig kifutott a vér az arcából, ha csattanást hallott maga mellett a jégen.

Phichit csak homályosan emlékezett a balesetére. Annyi volt a biztos, hogy fáradt volt, és figyelmen kívül hagyta a teste figyelmeztetését, hogy a bokája napok óta lüktet, és egyre jobban erőltette az ugrásokat. Az egyik pillanatban még a levegőben volt, a másikban pedig alácsuklott a bokája, és lendületből a palánknak csapódott. Nem tudott felkelni, a lába nem bírta meg a súlyát. Ordított a fájdalomtól, könnyek folytak végig az arcán, és a rémült Yuuri ért oda hozzá először. Celestino rákiáltott, hogy eszébe ne jusson megmozdítani, akár agyrázkódása is lehet.

Phichit a kórházba vezető úton elvesztette az eszméletét a fájdalomtól.

Nagy szerencséje van, mondták az orvosok, éppen repedt a sípcsontja, a kobakja pedig kemény, de azt a szezont verje ki a fejéből, ha később még versenyszerűen akar műkorcsolyázni. Phichitnek nem tetszett, hogy pihennie kell, de nem volt mit tenni; szomorkodás helyett kihasználta az idejét, hogy rendesen befejezze a középiskolát, és Instagram- és Youtube-uralomra tört dokumentálva a felépülését, amiben Yuuri lelkesen segédkezett.

Yuuri, aki hiába tagadta, egyre jobban összecsuklott az elvárások súlya alatt. Úgy cikkeztek róla, mint Japán aduásza, aki vissza tudja hozni a szigetország jó hírnevét a műkorcsolyában, hiszen már az első Grand Prix sorozatában bejutott a döntőbe.

Phichit sejtette, hogy csak azért mosolyog, hogy ne aggódjanak miatta annyira.

- Beszéltél már Ciao Ciaóval a pszichológusról? – kérdezte. Yuuri makacsul összepréselte az ajkát. – Azt ígérted, hogy ma fogsz.

- Egész nap edzek, mégis mikor lenne időm felmenni?! – csattant fel hirtelen, és Phichit hátrahőkölt. – Ne haragudj, nem akarok erről beszélni.

Yuuri racionális énje tudta, hogy Phichit csak segíteni akar a folytonos érdeklődésével, de éppen az ellenkezőjét érte el vele. Mindig is makacsul megoldotta egyedül a problémát, és ezt sem akarta, hogy kivétel legyen alóla; egyedül vagy sehogy győzi le a szorongását.

És szinte görcsösen félt a hibáktól.

Celestino azt mondta, ne rettegjen a bukástól, az is a tanulási folyamat része, de ettől Yuuri csak még idegesebb és türelmetlenebb lett.

Ha edzőjük kikérte volna Phichit véleményét, megmondja, hogy ezzel egy maximalistát nem fog megnyugtatni – már pedig Yuuri az volt. Celestino viszont nem kérte a véleményét Yuurival kapcsolatban, inkább a dolgára küldte mondván, hogy foglalkozzon a régi ugrásokkal és forgásokkal, amiket a teste elfelejtett a gyógyulás alatt.

Mindenki rettenetesen büszke volt Yuurira, amiért bejutott a döntőbe, és ezt nem felejtették el hangosan hangoztatni. Yuurinak ez viszont nem volt elég.

Ő érmet akart szerezni a döntőn is, egy helyet Viktor Nikiforov mellett a pódiumon. Phichit hitte és tudta, hogy képes rá, ha nem engedi, hogy az idegei felzabálják.

Yuurinak valószínűleg az egész előtt arra lenne szüksége, hogy jól kieressze a gőzt.

- A hétvégén lesz egy buli Amyéknél. Nincs kedved eljönni velem?

- Úgysem ismernék ott senkit – morogta.

- Dehogynem! Ott lesz Dylan, Sarah és a német Michael is. Ja meg Matthew is, de ő nem érdekes.

Yuuri összevonta a szemöldöké. – Matthew nem az volt, aki azért dobott, mert szerinte lányos vagy? Komolyan össze akarsz még futni azzal az idiótával?

- Az lényegtelen, rajta kívül jönnek normális emberek is.

- Szerinted jó ötlet elmenni egy olyan buliba, ahol két exed is ott lesz… – jegyezte meg hitetlenkedve Yuuri, mire Phichit csak a szemét forgatta. Sarah-val pont hogy békében váltak el, Mattet pedig figyelmen kívül tudja hagyni, amennyiben nincs a látókörében.

Végül egyedül ment el, mert Yuurinak semmi kedve sem volt egy olyan helyen lenni, ahol a többség csak jópofizásból szólna hozzá. Phichit nem haragudott rá emiatt, de buli unalmas és rossz volt Yuuri nélkül, csendháborításért rájuk hívták a rendőrséget, és még Matthew is rányomult részegen.

*

Phichit legszívesebben szervezett volna egy partit Yuuri tiszteletére, ahol együtt nézik meg a döntőt, de valahogy senkinek sem volt kedve több napon keresztül hajnali háromkor felkelni. Leo de la Iglesiát viszont meghívta magukhoz, és a fiú szívesen jött; még nyáron barátkoztak össze a kanadai edzőtáborban.

Le se feküdtek aludni az izgatottságtól, inkább filmet néztek és beszélgettek. Leo olyan méregerős kávét főzött nekik, hogy nem volt gond az éjszakázás.

- Idegesnek tűnik – jegyezte meg a kaliforniai fiú, amikor Yuuri a jégre siklott, és remegősen integetett a közönségnek. Harmadikként indult a szabadprogramon Christophe Giacometti után, aki a pontozás után magabiztosan vigyorgott a kamerába. Pillanatnyilag ő vezetett, de egyesek úgy spekuláltak, hogy ez nem sokáig marad így.

- Remélem, hogy nem olvasgatta előtte az esélylatolgatásokat, mert akkor megnyúzom őt is és Ciao Ciaót is, amiért hagyta.

Phichit egész végig a térdét markolta a nadrágon keresztül olyan erősen, hogy szinte fájt. Yuuri nem volt önmaga, és nem lehetett mit szépíteni a megfogalmazáson – vérszegény teljesítményt nyújtott. Több ugrást bukott el, mint amennyit landolt, de becsületére legyen mondva összeszorított fogakkal végigcsinálta.

És a végpóznál még a felvételen át is látszott az ajka remegése. Kezébe temette az arcát, amint lelépett a jégről, Celestino aggodalmas arccal terítette a hátára a kabátját, és átkarolva a vállát a kiss and cryba vezette.

A pontjai még az esések ellenére is túl alacsonyak voltak.

- Ez azért szemétség volt – csóválta a fejét Leo, ahogy a visszajátszást nézték. – Egy csomó helyen legalább a fordulatszám megvolt.

Phichit szaporán bólogatott, míg a verseny szabályzatát bújta. Kell lennie valami következménynek a bírákra nézve, ha valakit túlságosan lepontoznak! Legszívesebben elárasztotta volna az internetet felháborodott kommentekkel, de Celestino többször is nyomatékosította, hogy nem tűri az ilyen viselkedést. És egyébként se lenne okos döntés szakmailag.

- Remeg a válla… szerinted sír?

- Valószínű – pillantott fel Phichit. A közönség közben felujjongott, mert Leroy lépett a pályára.

Láttátok?? Mi történt vele, szegény úgy nézett ki, mint aki mindjárt rosszul lesz a közepén, írta Guanghong az óceán túlsó feléről.

Phichit a fejét csóválta. – Még jobban ki fog borulni, ha mindenki ezzel ír rá.

Az este Viktor Nikiforov győzelmével zárult, míg Yuuri a hatodik helyen végzett. Alig fél órával később a blogok már arról cikkeztek, hogy a szezon visszavonulója talán ő lesz, és Phichit keserű ízt érzett a szájában.

*

- Két napja nem érem el – panaszkodott végül az edzőjüknek, amikor a férfi sokadik csörgetésre felvette. – Nem akartalak téged zaklatni ezzel, de most már tényleg kezdek aggódni.

- Nem tudtam rávenni, hogy visszakapcsolja a telefonját, miután beszélt a családjával – sóhajtotta Celestino rezignáltan. – Lassan nem tudom, mit kezdjek vele.

- Amúgy mi történt pontosan a gálán? Elég ijesztően nézett ki, amikor beszorult aközé a két forgás közé.

- Állítólag Leroy variált valamit a koreográfián – horkant fel. – Az a szerencséje, hogy Nikiforov után odament ő is elnézést kérni, különben biztos panaszt tettem volna rá, amiért veszélyezteti a testi épségét.

Phichit felszisszent. Emlékezett testközelből a kanadai stílusára, és hogy sokszor elszaladt vele a ló, amikor produkálta magát a rajongóinak, de az már túl sok volt, hogy majdnem Yuuri látta ennek kárát.

- Ne haragudj, Phichit, de most mennem kell – hadarta Celestino. – Menj aludni, tudom, hogy ott hajnal van.

- Add át az üdvözletem Yuurinak – mondta még gyorsan. – És rángasd el a nevemben a bankettra, mert utólag bánni fogja, ha…

Celestino lerakta, mielőtt rendesen befejezhette volna a mondatot.

*

- Meg kellene mondanod neki, ha abba akarod hagyni – mondta halkan Phichit. – Folyton rólad kérdez, és már bűntudatom van annyit hazudni.

Yuuri hevesen megrázta a fejét, de nem nézett fel a könyvéből. – Én sem tudom, mit akarok.

Phichit sejtette, hogy ez csak féligazság; Yuuri és az edzőjük között a Grand Prix döntője óta fagyos volt a hangulat, habár nyíltan sosem veszekedtek; Celestino nem tudta kezelni az egyre hevesebb hangulatingadozásait, és Phichit csak őrlődött kettejük között. A bukás a japán nemzetin csak rontott a helyzeten. Phichit mindig is úgy volt vele, hogy mindig van egy következő év, amikor jobb lehet, amikor újra bizonyíthat, de Yuuri máshogy működött.

Phichit nagyon szeretett volna vele versenyezni, erre azonban ez a szezon már nem adott lehetőséget, mivel Yuuri nem kvalifikált a négy kontinensre és a világbajnokságra sem. Csak annyit tudott tenni, hogy mindannyiszor elismételte, hogy támogatja, akármilyen döntést is hozzon.


Yuuri január második hetében hivatalosan is felbontotta az együttműködést Celestinóval, és ezen valahogy senki sem lepődött meg. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése